Održani prvi Mlinarski dani uz rijeku Muru
Monday, 30 June 2008 09:47

U subotu i nedjelju 28. i 29. Lipnja 2008 u ambijentu plovećeg riječnog mlina na Muri u Žabniku kraj Svetog Martina na Muri, održani su prvi po redu Mlinarski dani, manifestacija zabavno-edukativnog karaktera financirana iz fonda Europske Unije. Mlinarski dani dio su projekta prekogranične suradnje INTERREG IIIa Slovenija-Mađarska-Hrvatska „Mlinarski put“ kojeg provodi Ekološka organizacija Lipa (EOL) sa svojim nacionalnim i Slovenskim partnerima.

Stvaraonica Krug, tehnički provoditelj manifestacije, u suradnji s Ekološkom organizacijom Lipa i Turističkom zejednicom općine Sveti Martin na Muri osmislili su dvodnevni program gdje su posjetitelji iz cijele Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske imali priliku u oba dana upoznati se sa svim partnerima i aktivnostima projekta Mlinarski put, degustirati proizvode tradicionalne gastronomije ove regije, uživjeti se u vrijeme naših baka i djedova kroz prikaze običaja, promatrati vješte ruke zanatlija: lončara, pletača košara, izrađivača predmeta od drva, pekara, ćipkara, slikara tradicijskih slika, skelara, te sami se okušati u pojedinim zanatima. Također, svim posjetiteljima bio je osiguran besplatan obilazak mlina uz mogućnost vođenja i vožnja skelom preko rijeke Mure, te popratni kulturno-umjetnički kao i zabavni program.

I na kraju spomenimo da je Stvaraonica Krug u suradnji sa Ekološkom organizacijom Lipa i lokalnom zajednicom izradila svojevrsni nastavak i pilot-projekt za slijedeću manifestaciju, a koji će nakon provedenih Mlinarskih dana biti predan Općini i Turističkoj zajednici Sveti Martin na Muri na korištenje i u nasljeđe.
  
Ekološka Organizacija EOL

ZAVNOH-a 63
40000 Čakovec

Tel/fax: +385 40 313 090

info@eol.hr