Održana 4. Konferencija za novinare povodom održavanja Mlinarskih dana
Friday, 27 June 2008 22:28

U Čakovcu u petak 20. Lipnja 2008 održana je četvrta po redu konferencija za novinare povodom skorog održavanja manifestacije Mlinarski dani kao i radi predstavljanja provedenih aktivnosti projekta prekogranične suradnje INTERREG IIIa Slovenija-Madžarska-Hrvatska pod nazivom „Mlinarski put“.

Kao što je voditelj projekta Peđa Nedeljkov istaknuo, aktivnosti projekta se uredno provode, a glavnina je predviđena za lipanj, srpanj i kolovoz 2008. Tako je u tijeku infrastrukturno uređenje prostorija Općine Sveti Martin za potrebe Turističkog informativnog centra, u tijeku je i evaluacija ponuda za elektrifikaciju plovećeg riječnog mlina na Muri, razrada akcijskog plana za uređenje 24 metara obale rijeke Mure kod Čestijanca, nabavka osam setova klupa i stolova, izrada dviju info ploča sa kartom „Mlinarskog puta – nove prekogranične turističke zone“, nabavka četiri tradicionalna drvena čamca, nabavljen je gumeni čamac sa vanbrodskim motorom, a u tijeku je registriranje, otvoren je natječaj za organizaciju radionica starih zanata, provodi se etnografsko istraživanje života ljudi i običaja vezanih uz mlinarenje, radionice za skelara i voditelje čamaca su privedene kraju, a u tijeku je priprema za središnju manifestaciju projekta – Mlinarske dane.

Dvodnevna manifestacija međunarodnog karaktera „Mlinarski dani“ održat će se 28. i 29. lipnja 2008 kraj plovećeg riječnog mlina u Žabniku. Od 13:00 sati u subotu do 15:00 sati u nedjelju odvijat će se demonstracije i radionice starih zanata – lončarstva, pletenja košara, izrada igračaka, izrada predmeta od drva, oblikovanje tijesta za kruh, kulturno-zabavni program, biti će dani otvorenih vrata mlina gdje će svi posjetitelji biti u mogućnosti posjetiti mlin bez naknade za ulaznicu, te će se moći provozati skelom – starim Murskim brodom. Također je moguće slobodno šetati Mlinarovim poučnim putom – stazom obilježenom interpretacijskim pločama koje tumače fenomene Značajnog krajobraza rijeke Mure. U lagodnoj atmosferi, na štandovima raspoređenima ispred mlina moći ćete saznati više o samom projektu „Mlinarski put“ kao i partnerima koji ga provode.

 
 
Ekološka Organizacija EOL

ZAVNOH-a 63
40000 Čakovec

Tel/fax: +385 40 313 090

info@eol.hr